Náročný týden

Autorka: Martina Koppová
Škola, na které se stal zázrak: ZŠ Plavsko

Je pátek. S třeťáčky jsme prožili náročný týden. Máme za sebou spoustu promluv do duší a hodně učiva jsme kvůli opakovanému neklidu nestihli. Na poslední hodinu mám připravenou aktivitu k bajce Jak se žába chtěla stát velkou. Procvičování tvorby osnovy, rozdělení příběhu na úvod, stať a závěr. 

Děti se do toho pustí a jde jim to nebývale od ruky. Pracují po skupinách, pak se seznamujeme s výsledky našeho snažení. Naplánovaná práce je hotová a ještě nám kus hodiny zbývá. Děti mají chuť se o bajce dál bavit. „Ještě někoho něco k bajce napadá?” ptám se.  

„Že se nemáme snažit být někým jiným.” 
„Že na každém je něco dobrého.” 
„Že každý máme svůj dar.” 

Z dětí padají perly, ze kterých mám husí kůži. 

Každý pak nahlas přemýšlíme nad tím, v čem jsme dobří, jaký je ten náš dar. Zazní i vzájemná ocenění spolužáků, i ocenění od dětí směrem ke mně i k paní asistentce. Společný týden končíme s nádherným pocitem.

Nejde o žádný zázrak, kdy se někdo jako mávnutím kouzelného proutku změnil, nebo začal po správném impulsu pracovat. Je to ale střípek těch drobných radostí, které ukazují, že každý cítí, že má ve třídě své jedinečné místo. I na takových malých zázracích záleží.

O Zázracích ve třídě

V Učiteli naživo věříme, že dobrý učitel má moc měnit životy dětí k lepšímu. Proto dlouhodobě upozorňujeme na to, že práce učitelů je pro budoucnost naší země klíčová a usilujeme o to, aby učitelé měli co nejkvalitnější vzdělání a co nejvíce podpory pro svou práci.

Prostřednictvím tohoto projektu, podpořeného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v rámci Výzvy Na učitelích záleží, chceme ocenit a podpořit všechny učitele a učitelky.

Zažili jste i vy někdy ve škole podobnou situaci, reakci či jakýkoliv krok učitele, který vám významně ovlivnil život k lepšímu? Co jste zažili a jak vám to prospělo?
Podělte se s námi o svůj příběh. 

Přiložit přílohu

Chcete nám svůj příběh poslat e-mailem nebo nám něco vzkázat? Pište na adresu marketing@ucitelnazivo.cz. Děkujeme!