Kateřina Konrádová v ČRo: Ve školství se škrtat nesmí

Pětici priorit pro novelu zákona o pedagogických pracovnících komentovala ve vysílání Českého rozhlasu Plus analytička vzdělávací politky z organizce Učitel naživo Kateřina Konrádová. V odborném stanovisku spolky Učitel naživo, Učitelská platforma, Otevřeno a Začni učit! apelují na vládu, aby nezapomněla na předvolební sliby učitelům a reagovala na závažné dopady pandemie covidu-19 na školství.

Stanovisko zdůrazňuje význam podpůrných profesí jako jsou školní psychologové nebo sociální pedagogové, jejichž financování je pro školy za současných podmínek obtížné.

Další doporučené opatření směřuje k podpoře začínajících pedagogů zavedením adaptačního období a role uvádějícího učitele.

Legislatativního ukotvení by se podle čtveřice organizací měli dočkat provázející učitelé, kteří vedou studenty učitelství během praxí. "Provázející učitelé zajišťují kvalitu praxe budoucích učitelů a smysluplné propojení s výukou na fakultě," uvedla Konrádová.

"Naším záměrem je říct i to, že ve školství se škrtat nesmí. Je to klíčová oblast pro prosperitu naší země i pro rozvoj společnosti jako celku. Je odpovědností a úkolem vlády, která dala občanům své závazky, aby na tato opatření našla prostředky. Jsou opravdu zásadní pro vzdělávání dětí, jejich budoucí úspěch v životě," dodala.

Celé odborné stanoviska najdete zde.

Rozhovor s Kateřinou Konrádovou si poslechněte v pořadu Odpolední Plus (čas 14:17), který najdete tady.