Mávám Vám vzhůru, pane řediteli!

Autor: Miroslav Hřebecký, programový ředitel EDUin

Často vzpomínám na mnoho učitelů (na některé v dobrém, na jiné  v horším), kteří mě provázeli na různých stupních školní docházky.  Nejvíce ale vzpomínám na těžiště vzdělávání - na základní školu...

Na sídlišti, kde jsem vyrůstal, jsem odstartoval svou školní docházku ve zbrusu nové pavilonové škole. Přišel tam jako ředitel starší pan řídící z malé venkovské školy z nedaleké obce přičleněné k velké Praze v 70. letech minulého století. Byl to člověk staré školy – přísný, ale spravedlivý. Na lyžařském kurzu v sedmé třídě jsme ale litovali čtvrté družstvo začátečníků, kteří vyfasovali právě jeho a museli šlapat stromečkem sjezdovku, protože pan ředitel vleky pohrdal. Při té vzpomínce si říkám, jak by asi se stejným požadavkem u omladiny pochodil dnes.

V hlavě mi utkvěla jeho hodina dílen, kdy odložil sako a v zaštupovaných ponožkách bez pantoflí si stoupl před nás na ponk, aby nám názorně ukázal, jak máme mít rozkročené nohy při pilování. Byl to ryzí praktik.  Nebo nás třeba učil, jak smontovat elektrickou prodlužovací šňůru. Usuzuji, že už tehdy to bylo proti předpisům, ale díky za to know-how, pane řediteli!

V rámci teoretického úvodu nám k tomu dokázal za 20 minut vysvětlit principy elektřiny a její výroby jasně, jednoduše a názorně. Fyzikářka ho se svojí půlroční snahou striktně opřenou o tehdejší osnovy a učebnice ani náhodou nepřekonala.

Když se teď  k němu ve vzpomínkách vracím, říkám si, zda nás v tehdejším normalizačním marasmu dokázala od okolních reálií odstínit jeho lidská přirozenost a principy, či zda to bylo spíše důsledkem mé dětské neschopnosti vnímat tehdy naplno svět dospělých. Nevím a jeho už se zeptat nemohu. Ať tak, nebo tak, pane řediteli, byl jste jako učitel v mém životě důležitější postavou, než jsem si dokázal dříve připustit. Mávám Vám vzhůru!

P.S.: A ten prodlužovací přívod jsem podle Vás před lety naučil montovat svého syna, takže štafeta běží dál.

O Zázracích ve třídě

V Učiteli naživo věříme, že dobrý učitel má moc měnit životy dětí k lepšímu. Proto dlouhodobě upozorňujeme na to, že práce učitelů je pro budoucnost naší země klíčová a usilujeme o to, aby učitelé měli co nejkvalitnější vzdělání a co nejvíce podpory pro svou práci.

Prostřednictvím tohoto projektu, podpořeného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v rámci Výzvy Na učitelích záleží, chceme ocenit a podpořit všechny učitele a učitelky.

Zažili jste i vy někdy ve škole podobnou situaci, reakci či jakýkoliv krok učitele, který vám významně ovlivnil život k lepšímu? Co jste zažili a jak vám to prospělo?
Podělte se s námi o svůj příběh. 

Přiložit přílohu

Chcete nám svůj příběh poslat e-mailem nebo nám něco vzkázat? Pište na adresu marketing@ucitelnazivo.cz. Děkujeme!