Kateřina Konrádová: Programovému prohlášení vlády nechybí ambice

Programové prohlášení vlády obsahuje konkrétní závazky v podpoře pro učitele a drží se dlouhodobé strategie, řekla ve vysílání Českého rozhlasu Plus analytička vzdělávací politiky z organizace Učitel naživo Kateřina Konrádová. Dokument, který vláda Petra Fialy představila minulý týden, považuje v oblasti vzdělání ze velmi ambiciózní.

“Vidíme konkrétní závazek podpory začínajícím učitelům do konce roku 2022, což nás odkazuje k novele zákona o pedagogických pracovnících,” uvedla Konrádová. Zmíněnou novelu předložila již minulá vláda, ale neprošla Sněmovnou. Obsahovala řadu kroků na podporu učitelů, o nichž se znovu mluví po nástupu nového kabinetu.

Nově nastupující učitel by měl nárok na adaptační období, což znamená, že po určitou dobu by mu byl k dispozici zkušenější kolega - uvádějící učitel. ”Za pomoc a podporu nováčkovi by mu náležela finanční odměna, a zároveň by měl mít sníženou přímou pedagogickou činnost,” vysvětlila Konrádová systém, který je běžný i v zahraničí. Dodala, že opatření přispívá k tomu, aby náročný začátek učitele neodradil a ze školství neodešli.

Dalším příkladem je posílení pozice sociálních pedagogů a dalších odborníků, kteří učitelům pomáhají v práci se znevýhodněnými dětmi nebo dětmi se speciálními vzdělávacími potřebami. To by podle Konrádové byla cesta, jak podpořit učitele v praxi, zvláště v souvislosti s dopady covidu-19 na školství a duševní zdraví dětí.

V rozhovoru pro Český rozhlas Plus se Kateřina Konrádová vyjádřila také k úpravě Rámcových vzdělávacích plánů nebo k diskusi o otevření pedagogické profese pro odborníky z jiných oborů.

Záznam vysílání najdete zde (v pořadu Ranní Plus od 9.35).

Komentář Kateřiny Konrádové k programovém prohlášení vlády najdete zde.