Generálka

Autor: Alexis Katakalidis

V době, kdy probíhala uprchlická krize, uspořádali studenti školy, kde jsem byl ředitelem, konferenci v Paláci Akropolis na Žižkově. Celou akci si řídili sami - od občerstvení po šatnu, program, uvítání hostů až po marketing. Nejtěžší bylo obsadit roli moderátora večera. Nakonec se našli dva chlapci, kteří byli ochotní se tohoto úkolu zhostit. S přípravou jim pomáhala jedna z našich profesorek.

Den před samotnou akcí se v naší školní hale konala generálka. Štěpán byl evidentně nesmírně nervózní. Zbledl jako stěna dřív, než vstoupil na pódium. V průběhu naší školní zkoušky se mu zatočila hlava, až ztratil rovnováhu.

Druhý den mělo na konferenci přijít až tři sta hostů. Mezi vystupujícími byli například bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a současná vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Laurenčíková. Pozvaní byli také poslanci a další veřejně známé osobnosti.

Překvapilo nás, že je Štěpán tolik nervózní. Dali jsme mu samozřejmě možnost vycouvat. Ale taky jsme mu řekli, že za ním stojíme a že věříme, že to dokáže, a nabídli mu podporu. A Štěpán se rozhodl, že to zkusí. 

Druhý den Štěpán odvedl vynikající práci. Velmi profesionálně, krásnou kultivovanou češtinou nás provázel večerem. Předával slovo, doptával se. Všichni jsme na něj byli nesmírně pyšní. A já jsem si říkal, že tohle by škola měla dělat. Stavět studenty do situací, které jsou pro ně těžké, v nichž se musí překonávat. A v případě, kdy to potřebují, jim poskytnout podporu. 

Štěpán dostal příležitost a zhostil se jí velmi dobře. Myslím/doufám, že se na tom hodně naučil.

Zázrak, nebo dobrá práce učitele?

Co umožnilo Štěpánovi v této výzvě uspět? Zaprvé jeho úsilí, pro které vytvořila prostor paní profesorka, která s ním moderování trénovala. Díky její podpoře Štěpán věděl, že to dokáže. Podporovali ho ale také spolužáci a právě zde je důležité vypíchnout druhý bod - škola jako bezpečné prostředí, v němž mnoho studentů považuje za běžné a chvályhodné dělat něco navíc. Zatřetí se zde podařilo stanovit smysluplný cíl a adekvátní výzvu. Moderovat setkání představovalo pro Štěpána něco lákavého a věděl, že se na tom může mnoho naučit. Také proto ve svém úsilí vytrval.

O Zázracích ve třídě

V Učiteli naživo věříme, že dobrý učitel má moc měnit životy dětí k lepšímu. Proto dlouhodobě upozorňujeme na to, že práce učitelů je pro budoucnost naší země klíčová a usilujeme o to, aby učitelé měli co nejkvalitnější vzdělání a co nejvíce podpory pro svou práci.

Prostřednictvím tohoto projektu, podpořeného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v rámci Výzvy Na učitelích záleží, chceme ocenit a podpořit všechny učitele a učitelky.

Zažili jste i vy někdy ve škole podobnou situaci, reakci či jakýkoliv krok učitele, který vám významně ovlivnil život k lepšímu? Co jste zažili a jak vám to prospělo?
Podělte se s námi o svůj příběh. 

Přiložit přílohu

Chcete nám svůj příběh poslat e-mailem nebo nám něco vzkázat? Pište na adresu marketing@ucitelnazivo.cz. Děkujeme!