Vzdělání nesmí být resortem, kde se bude škrtat, říká Konrádová

Předsedové koalic SPOLU a Pirátů se Starosty představili program vlády, kterou chtějí společně vytvořit. Ve svých plánech pro školství slibuje koalice víc peněz pro školy, změnu obsahu učiva, snižování nerovností ve vzdělávání i podporu pro učitele a ředitele. Analytička vzdělávací politiky Kateřina Konrádová z organizace Učitel naživo oceňuje, že koalice chce do školství přidat peníze.

"Vzhledem k dlouhodobému podfinancování českého školství a nadcházejícím úsporným opatřením je dobré, že se koalice zavazuje k výdajům do školství na úrovni 5,2 % HDP a garanci platů pedagogických pracovníků minimálně na úrovni 130 % průměrné mzdy. Vzdělávání je klíčovou oblastí pro prosperitu naší země a nesmí být resortem, kde se bude škrtat," komentovala program Konrádová.

Pro udržení učitelských platů stačí koalici znovu předložit novelu zákona o pedagogických pracovnících. Kromě platů lze novelou zajistit také lepší podmínky pro vzdělávání učitelů nebo práci podpůrných profesí jako jsou školní psychologové a další odborníci.

Z programu je podle Konrádové cítit snaha reformovat a modernizovat české školství. Koalice přitom nevybočuje z již schválené vzdělávací Strategie 2030+, což expertka hodnotí pozitivně. Splnění cílů, které si koalice vytkla, bude podle ní záviset na spolupráci mezi resorty a odborných kapacitách.

"Koalice by neměla zapomínat, že k úspěchu všech velkých reforem je potřeba kvalitní státní správa. To znamená dostatek odborníků na ministerstvu školství a v jeho přímo řízených organizacích. Dobrou zprávou tudíž je, že mezi 12 základních prioritních oblastí nové koalice patří jak vzdělávání, tak moderní státní správa. Důležitá bude také meziresortní spolupráce. Do školství patří i sociální a zdravotní problematika. Velmi jasně jsme to všichni viděli během pandemie," dodala.

Dopady pandemie covidu-19, dlouhodobého omezení školní docházky, ale i řešení aktuální situace jsou tématem, které Konrádová v programu postrádá.