Vzdělání je absolutní prioritou dalšího rozvoje Česka, míní Matěj Turek

Podporu na příštích deset let přislíbil organizaci Učitel naživo podnikatel a investor Matěj Turek, jeden ze zakladatelů start-upu Trisbee. Inspirací mu byla Nadace RSJ, s níž Učitel naživo uzavřel dlouhodobé partnerství loni v červnu. Vzdělání Turek vidí jako absolutní prioritu pro další rozvoj české společností, není však jedinou oblastí, na kterou příspívá. I díky tomu vnímá, že jistota dlouhodobé podpory je pro neziskový sektor důležitá.

„Podporuji podobným způsobem také Junák - český skaut nebo Fond dostupného bydlení. Z rozhovorů s neziskovkami jasně vyplývá, že dlouhodobá podpora je velmi důležitá,“ míní Turek.

Neméně důležité je podle něj, aby podpora neměla žádné další podmínky. „Neziskovky tak mohou získané prostředky využít zcela svobodně co nejefektivnějším způsobem, třeba i na další fundraising. Svou podporu jsem navíc nastavil tak, aby byla nejen dlouhodobá, ale ještě k tomu rychle rostla,“ doplnil.

Desetileté financování přislíbila organizaci Učitel naživo loni v červnu Nadace RSJ. Cílem bylo inspirovat i další české filantropy, aby neziskovým projektům daly větší jistotu a možnost lépe plánovat vlastní rozvoj.

„Jsme nadšení, že tenhle impuls se přenáší dál a vážíme si toho, že Matěj Turek se rozhodl vedle skatů a Fondu dostupného bydlení investovat také do rozvoje vzdělávání,“ poznamenal Martin Kozel, ředitel organizace Učitel naživo.

Podle Turka je kvalitní vzdělávání absolutní prioritou dalšího rozvoje Česka a české společnosti. „Sám jsem měl to štěstí, že mám dodnes školu spojenou se spoustou krásných vzpomínek, za kterými v posledku vždy stojí konkrétní lidé, zejména učitelé. Souhlasím s myšlenkou, že ve škole máme žít, nikoli se připravovat na život. Učitel naživo je pro mne cestou, jak zajistit co nejvíce dětem podobně krásné vzpomínky na školu, jako mám dodnes já,“ řekl.