Potenciál dětí někdy zastavujeme zbytečně brzy, říká Dana Brandenburg

V nadaci největší české banky jsou přesvědčení, že kvalitní vzdělávání má být dostupné všem dětem. Do českého školství vložili už přes 860 milionů.

Škola by už dnes neměla být jen o biflování, kdy se děti zavřou s učebnicí, naučí se nazpaměť několik stránek informací, aby prošly testem, načež mnoho z toho hned zapomenou. Vzdělávání by mělo u dětí rozvíjet i dovednosti a postoje a připravit je na život plný neustálých změn. Tak vidí budoucnost školství Dana Brandenburg, která se o ni zasazuje z pozice předsedkyně správní rady Nadace České spořitelny.

Děti by se měly ve školách učit kriticky myslet, efektivně spolupracovat, budovat si zdravé sebevědomí nebo prokázat odolnost v nesnázích či stresových situacích. V Nadaci České spořitelny kromě jiného právě rozvoj klíčových kompetencí podporují a tvoří pro něj řadu projektů a iniciativ. „Zaměřujeme se na rozvoj kompetencí dětí a mladých lidí, které potřebují pro život ve 21. století,“ vysvětluje v rozhovoru Dana Brandenburg.

Co dalšího řekla členka správní rady Učitele naživo o českém vzdělávání? A v čem je podle ní klíčová role ředitele školy? To a mnohem více si můžete přečíst v rozhovoru pro CzechCrunch.