Nevím...

Autorka: Magda Špačková

Petra je žákyní osmé třídy. Rodiče jsou rozvedení a často spolu nesouhlasí. Nejsou zajedno ani v tom, jak se má Petra vzdělávat, jak ji chtějí vychovávat. Přišla do naší třídy vloni, vystrašená, sevřená, tichá. Bylo hodně náročné přimět ji k jakékoli práci v jakémkoliv oboru. Do školy přišla maminka. Snažily jsme se najít jakýkoliv zájem o cokoliv. Petra mlčela nebo říkala: „Nevím.“

Jedním z průběžných úkolů, které jsem třídě zadala v češtině, bylo psaní autorských textů. Začali jsme texty na zadané téma, kterým jsme říkali „Zamyšlení“. Jejich cílem bylo podnítit uvažování dospívajících a postrčit je k vyjádření vlastního názoru. Věřte, že vyjádřit svůj názor na něco přesně, srozumitelně, kultivovaně a navíc písemně, není snadné. 

Petra začala psát. Pak si začala VYMÝŠLET. Úžasné náměty na povídky i celé romány.

Do textů hodně promítala své pocity a situace ze světa kolem sebe. Napsala týdně klidně deset stránek příběhů. Některé byly propracované, postavy spolu mluvily, děj se zaplétal, až překvapivě skončil. Jiné byly jen náčrtky, stály by za další rozpracování. 

Často jsme nad texty seděly. Mluvila jsem s ní o tom, jak zajímavě píše, diskutovaly jsme o postavách, jejich záměrech, opravovaly pravopis. Bylo vidět, jak ji opouští sevřenost, jak je na své příběhy pyšná, jak se jí ulevilo, že má něco, co ji baví a zajímá. Přes vlastní texty začala pracovat i v dalších oblastech lépe. Petra získala jistotu a sebevědomí, zažila pocit úspěchu ze své práce.

O Zázracích ve třídě

V Učiteli naživo věříme, že dobrý učitel má moc měnit životy dětí k lepšímu. Proto dlouhodobě upozorňujeme na to, že práce učitelů je pro budoucnost naší země klíčová a usilujeme o to, aby učitelé měli co nejkvalitnější vzdělání a co nejvíce podpory pro svou práci.

Prostřednictvím tohoto projektu, podpořeného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v rámci Výzvy Na učitelích záleží, chceme ocenit a podpořit všechny učitele a učitelky.

Zažili jste i vy někdy ve škole podobnou situaci, reakci či jakýkoliv krok učitele, který vám významně ovlivnil život k lepšímu? Co jste zažili a jak vám to prospělo?
Podělte se s námi o svůj příběh. 

Přiložit přílohu

Chcete nám svůj příběh poslat e-mailem nebo nám něco vzkázat? Pište na adresu marketing@ucitelnazivo.cz. Děkujeme!