Martin Kozel pro CNN Prima NEWS: Návrat dětí do škol chceme všichni, největší neplechu dělají planá očekávání

V brzký návrat dětí do školních lavic doufají učitelé, žáci i rodiče, řekl v ranním vysílání CNN Prima News spoluředitel organizace Učitel naživo Martin Kozel. Distanční výuku už sice většina škol zvládá, ale přetrvávají negativní dopady přerušení školní docházky - zejména na duševní zdraví dětí a jejich motivaci k učení. I částečné obnovení výuky naživo je proto podle Kozla lepší než prodlužování distačního vzdělávání.

"Nejde ani tak o učivo, které se nestihne probrat. Mnohem zásadnější dopady na děti mají chybějící sociální kontakty. Zmizely volnočasové aktivity, roste počet duševních onemocnění, rostou konflikty v rodinách, narůstají rozdíly mezi žáky," zmínil Martin Kozel některé průvodní jevy uzavření škol. "Vážným dlouhodobým efektem je ztráta motivace k učení - děti ztrácejí chuť se učit, dál na sobě pracovat - a to může mít zásadní dopady," dodal.

O termínu návratu dětí do škol by vláda měla rozhodnout tento týden. Nejbližším možným termínem je 12. duben. "Velmi v to doufáme, všichni učitelé, děti i rodiče o to stojí. Pomohlo by, kdyby se ty sliby naplňovaly, aby to nebylo jen plané očekávání, to nám dělá největší neplechu v tom, jak se lidé cítí," poznamenal Kozel.

Celý rozhovor s Martinem Kozlem najdete zde. (v čase 40:01)