Kryštof Vosátka a Martin Kozel pro týdeník HROT: Ve vzdělávání je nejdůležitější učitel. Proto má smysl mu pomáhat

Kryštof Vosátka a Martin Kozel v rozhovoru pro týdeník HROT řekli, proč je podle nás důležité pomáhat učitelům a ředitelům, a jak může jedna miliarda investovaná do vzdělávaní změnit budoucnost naší země.

Ve vzdělávání je tím nejdůležitějším učitel. Největší smysl má proto pomáhat právě jemu. A to v době, kdy se na svou profesi teprve připravuje. V průběhu životní dráhy má logicky méně času a má už i zažité cesty, které se těžko opouštějí,“ vysvětluje Kozel směr, kterým se vydali. „Chtěli jsme vyrobit prostor bez limitů, abychom se mohli bavit o tom, co musíme změnit v systému,“ podotýká Kozel.

Cílem Učitele naživo není udělat masový výcvik pro stovky uchazečů. Během dvou let jím prošlo 70 studentů, 64 se jich na dráhu učitele připravuje. „Mimo jiné chceme ukázat, jak by takové koncepční vzdělávání pedagogů mohlo vypadat v praxi a také kolik by to stálo. Těch 140 tisíc jsou náklady v ,laboratoři‘, standardně by mohly být náklady o 30 procent nižší,“ podotýká Kozel. Z celkového pohledu ta cena zase tak vysoká není.

Celý článek si přečtěte na webu týdeníku HROT.