Dáma s fialovým přelivem

Autor: Lukáš Hejlík

Češtinu jsem neměl moc rád. O dost víc mě bavilo studovat účetnictví.Ani knížky jsem nečetl. Procházel jsem obchodní akademií v Lounech a neměl o životě nijak valnou představu.

Jednoho dne jsem přišel do školy a za katedrou byla jiná, zastupující učitelka. Starší dáma s fialovým přelivem.

Profesorka Dostálová mě, jalového puberťáka, okamžitě něčím učarovala. Její nadšení, vtip, elegance, to všechno ve mně dokázalo podnítit zájem o literaturu. Začal jsem číst. Začal jsem se zajímat. Začalo mě bavit se orientovat.

Ten, který si přál být účetní, se stal zaníceným fanouškem knih, prózy, poezie i divadla. Za vším byla nová profesorka. Nakonec mi pomáhala s výběrem monologu a přípravou na přijímací zkoušky na hereckou školu.

Záliba v knížkách mi zůstala i po ukončení studia. V prvním angažmá jsem vymyslel Listování, které stojí přesně na pomezí divadla a čtení. S ním už jezdím po Česku 20 let a sám jsem odehrál přes 4000 představení. Řadu z nich pro děti na školách.

To všechno vlastně jen díky náhodě. Díky jedné zastupující učitelce, která si zpestřila důchodový věk a mně tím změnila život. Co ale nebyla náhoda? Síla její osobnosti. 

O Zázracích ve třídě

V Učiteli naživo věříme, že dobrý učitel má moc měnit životy dětí k lepšímu. Proto dlouhodobě upozorňujeme na to, že práce učitelů je pro budoucnost naší země klíčová a usilujeme o to, aby učitelé měli co nejkvalitnější vzdělání a co nejvíce podpory pro svou práci.

Prostřednictvím tohoto projektu, podpořeného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v rámci Výzvy Na učitelích záleží, chceme ocenit a podpořit všechny učitele a učitelky.

Zažili jste i vy někdy ve škole podobnou situaci, reakci či jakýkoliv krok učitele, který vám významně ovlivnil život k lepšímu? Co jste zažili a jak vám to prospělo?
Podělte se s námi o svůj příběh. 

Přiložit přílohu

Chcete nám svůj příběh poslat e-mailem nebo nám něco vzkázat? Pište na adresu marketing@ucitelnazivo.cz. Děkujeme!